Babyhulen,  Tankemylder

ER EN HJEMMEFØDSEL LYKKEN?

Frida

På det her billede er Frida 1 dag gammel ♡

Inden jeg fødte Frida var hverken Jesper eller jeg i tvivl om, at fødslen skulle foregå på hospitalet. Det var min første fødsel og jeg tror, at vi begge havde brug for, at det foregik dér, hvor alle ressourcerne er til en fødsel. Det er så uvist, hvordan en fødsel forløber og vi anede jo ikke, hvordan min krop ville håndtere processen. Derfor var det en tryghed for os at vide, at vi ville befinde os et sted, hvor der var stor erfaring med fødsler, når nu vi selv var 100% uerfarne.

Men tanker om en eventuel hjemmefødsel, når vi engang skal have barn nummer to, svirrede alligevel i mit hoved. Og jeg havde da også nævnt det for Jesper. Det er jo så populært, hvilket det jo må være af en grund. Vi kvinder higer mere og mere efter det naturlige og det gjorde jeg da også under fødslen af Frida, selvom det foregik på hospitalet. Vi ønsker, at kvindekroppen skal gøre dét, den er skabt til, og mener at vilkårene for det, er bedst, når vi befinder os i vores vante og trygge rammer. I hjemmet. Her slapper vi bedst af. Måske!?

Men under min fødsel blev jeg mindet om, hvorfor det er, at størstedelen af fødsler dog stadig foregår på hospitalet. Og jeg blev klar over, at jeg aldrig nogensinde skal føde andre steder end på et hospital. Selvfølgelig kan man aldrig vide, om fødslen pludseligt går så stærkt, at hospitalet ikke nås, men i udgangspunktet er hospitalet netop dér, jeg skal opholde mig under en fødsel – dér, hvor ressourcerne er, og dér, hvor der kan handles hurtigt. Det er dér, jeg vil føle mig allermest tryg i en fødselssituation.

Et par timer efter fødslen af Frida fik jeg nemlig en kraftig blødning, fordi min livmoder ikke havde trukket sig sammen. Det hele gik meget, meget hurtigt – heldigvis! På under ét minut var der cirka 15 mennesker på fødestuen, hvor jeg heldigvis stadig lå, der hver især havde en specifik opgave i forhold til at få stoppet blødningen. Jeg var bange, og Jesper, der holdte mig i hånden mens han fortalte mig, at jeg skulle kigge på ham og sad med lille Frida, var bange. Men jeg tør slet ikke tænke på hvor bange, vi ville have været, hvis det var foregået hjemme. Langt væk fra hospitalet, læger, sygeplejersker og udstyr. Det var meget tæt på, at jeg var røget på operationsbordet, men heldigvis lykkedes det det kompetente personale at få stoppet blødningen i tide.

Det var en voldsom og skræmmende oplevelse, der højst sandsynligt havde været endnu voldsommere, hvis vi ikke havde været på hospitalet. Det priser jeg mig lykkelig for, at vi var. Og derfor har jeg pakket tanken om en eventuel hjemmefødsel langt væk. Alligevel synes jeg dog, det er fascinerende med de positive hjemmefødselshistorier og fødselsberetninger generelt, jeg hører og læser om. Det er jo altså bare fascinerende, at kvindekroppen kan føde et lille menneske, og dét øjeblik, hvor et barn kommer til verden, må siges at være det største. Derfor kan I også regne med, at jeg i aften kl. 20:50 har tændt for TV2. De sender nemlig det første afsnit af deres nye programserie: “Føde godt – hjemme bedst”, som netop stiller spørgsmålstegn ved, om hjemmefødsler nu også altid er lykken. I udsendelsen medvirker otte par, der alle har besluttet, at deres barn skal fødes indenfor hjemmets fire vægge ♡

Skal I se programmet? Og hvordan har I det med hjemmefødsler? Har I muligvis selv født hjemme eller har I tanker om at føde hjemme? Eller er I, ligesom jeg, tryggest ved at befinde jer blandt læger?

| Bloglovin’ | Facebook | Instagram Snapchat |

3 Comments

 • Signe Marie

  Jeg er selv gravid og er meget i tvivl om jeg skal gå hjemmefødsel vejen eller om det skal være en helt almindelig hospitalsfødsel. Efter jeg har læst dit indlæg, er jeg ret sikker på det ender med en hospitalsfødsel.

  • Julie Monberg

   Jeg er glad for, at jeg muligvis har kunne bringe dig lidt nærmere en beslutning om hvorvidt din fødsel skal foregå hjemme eller på hospitalet. Og så er jeg faktisk lidt glad for, at du hælder til en hospitalsfødsel efter, du har læst mit indlæg. Jeg vil selvfølgelig understrege at det til enhver tid skal være op til den enkelte og at jeg ikke vil diktere noget (det kan jeg jo heller ikke), men med den oplevelse jeg havde, hvor der pludseligt skulle handles meget, meget hurtigt, vil jeg til enhver tid anbefale hospitalsfødsler.

   Uanset hvad, du vælger, så håber jeg virkelig, at du får en god fødsel og at det bliver en oplevelse, du vil se tilbage på, som én af de største i dit liv. Mange gange pøj pøj, Signe og tusinde tak for din kommentar (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *